Wykonanie
Z przyjemnością zrobiłam kilka dni temu pierwszą
sałatkę z nowalijek , które wyrosły mi w ogródku. Jest w niej
młoda sałata masłowa i
rucola wyhodowane z nasion , czerwona strzępiasta z zakupionej na targu sadzonki,
rzodkiewka, zielona
pietruszka naciowa i zwykła,
czerwona bazylia oraz
szczypiorek. Zakupione są tylko –
ogórek, mini kulki
mozzarelli i
przyprawy. Nie muszę chyba pisać, że doskonale to wszystko smakowało.Liście
młodej sałaty masłowej i
rucolikilka liści czerwonej
sałaty strzępiastejkilka
rzodkiewekmały zielony
ogórekkulki mini
mozzarellinatka pietruszki,
szczypioreklistki
czerwonej bazyliisól,
pieprz czarny i
ziołowy, cząber
oliwa,
sok z cytrynyUmyte liście
sałat suszymy i układamy na półmisku. Solimy lekko. Na sałacie kładziemy plasterki
ogórka,
rzodkiewek i
serka, posypujemy
przyprawami i
zieleniną. Na koniec skrapiamy lekko
sokiem z cytryny i
oliwą.Jednak domowe warzywa różnią się smakiem od kupowanych –
sałatka doskonale smakowała a kulki
mozzarelli uzupełniały w sam raz smak warzyw.
Sałaty i
rzodkiewek mam sporo, na pewno niejedną kombinację jeszcze z nich pokażę.Smacznego !