ßßß Cookit - przepis na Chłodnik po litewsku

Chłodnik po litewsku

nazwa

Wykonanie

< Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami
Błyskawiczne ciasto z bitą śmietaną i owocami >
Chłodnik po litewsku
składniki na 6 porcji:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 zsiadłe mleka 800 ml
2 jogurty gęste duże
1/2 soku z cytryny
1 mały pęczek koperku
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
6 główek rzodkiewek (większe)
4 ogórki małosolne
3 ogórki świeże gruntowe
2 pęczki młodej botwiny z buraczkami
1 kostka bulionowa
sól, pieprz czarny świeżo zmielony
Wykonanie:
Botwinkę umyć, posiekać razem z liśćmi, buraczki obrać i pokroić w kosteczkę. Ugotować w kostce warzywnej na al dente.
Ogórki świeże(bez miąższu)pokroić w kosteczkę
rzodkiewki pokroić w kosteczkę
Ogórki małosolne zetrzeć na tarce
zioła poszatkować
Ugotowaną botwinkę odcedzić. Dodać jogurty i zsiadłe mleko, warzywa, zioła,przyprawy oraz sok z cytryny.
Jajka pokroić w ćwiartki. 1 jajko na 1 talerz chłodnika.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami
Błyskawiczne ciasto z bitą śmietaną i owocami >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/chlodnik-po-litewsku