Wykonanie
Na upały, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Dzisiaj, w wersji wegańskiej, czyli bez cholesterolu.Badania wykazały że betanina (czerwony kolor) zawarta w buraczkach wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Z tego powodu,
buraczki mogą być zalecane w profilaktyce i leczeniu pewnych rodzajów
raka, np.
raka jelita grubego.W takiej chłodnikowej wersji
buraczki są naprawdę wyjątkowe smaczne.Składniki:1 pęczek
botwinki1 duży
ogórek lub kilka małych
szczypiorekkoperekziemniakiSól,
pieprz ziołowy,
sok z cytryny od smaku.1.
Buraczki ściermy na tarce, kroimy w kostkę czerwone łodyżki (nie używamy zielonych części). Gotujemy w lekko osolonej wodzie albo w
bulionie warzywnym. Po ugotowaniu należy ostudzić. Najlepiej ugotować wieczorem, schłodzić w lodówce i dodać resztę składników na drugi dzień.2.
Ogórek obieramy, kroimy w kostkę,
szczpiorek i
koperek siekamy. Dodajemy do ostudzonych
buraczków. Tuż przed podaniem dodajemy kilka łyżek
majonezu z
ziemniaka (robiąc do tego przepisu „majonez” z
ziemniaka używam mniej
oleju). Doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny. Chłodnik trzymamy w lodówce.3.
Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy i podjemy z
koperkiem, formując kuleczki np. gałką do
lodów.4. Chłodnik podaję zwykle z ciepłymi
ziemniakami. Jest to idealne danie na upalne lato.
Foto M. Bojko