Wykonanie
W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala upałów...
Składniki:1 pęczek
botwinki z
buraczkami2
ogórki gruntowe1 pęczek
rzodkiewki0,5 l
maślanki4 czubate łyżki
śmietanysiekany
szczypioreksiekany
kopereksól,
pieprz,
cukier do smaku
sok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1.
Botwinkę myjemy, kroimy,
buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością
wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę
soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2.
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą
rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej
botwinki dodajemy
ogórki,
rzodkiewkę,
maślankę i
śmietanę. Dodajemy siekany
szczypiorek i
koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru. Przed podaniem schładzamy.4. Chłodnik serwujemy z
jajkiem na twardo.Smacznego!!!