Wykonanie
Jest tak gorąco, że ratujemy się czym możemy, żeby przetrwać. Apetyt na jedzenie jakby mniejszy, ale coś jeść trzeba. A ponieważ chłodu szukamy nawet w jedzeniu, to zrodził się pomysł na ten oto chłodnik z
botwinki z dodatkiem
ogórków,
jajek,
koperku i
szczypiorku zrobiony na bazie
maślanki. Chłodnik okazał się strzałem w dziesiątkę na taki upał. Wyszedł przepyszny! Koniecznie musicie go wypróbować.Składniki dla 4 osób:2 pęczki
botwinki lub 4 średnie
buraczki ćwikłowe2-3 średnie
ogórki gruntowe3
jajka1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
szczypiorku3 szklanki
maślanki1/2 szklanki
śmietany 12%1,5 szklanki
bulionu warzywnegosól,
pieprz1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę
Buraki myjemy, obieramy i gotujemy w
bulionie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, ale
bulionu nie wylewamy.
Buraki pozostawiamy do ostudzenia, a gdy wystygną ścieramy na tarce na dużych oczkach
Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach
Jajka,
ogórki i
buraki przekładamy do
bulionu. Dodajemy pokrojony
koperek i
szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy
maślankę i
śmietanęPrzyprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem do smakuSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u