ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinki na maślance

Chłodnik z botwinki na maślance

nazwa

Wykonanie

Jest tak gorąco, że ratujemy się czym możemy, żeby przetrwać. Apetyt na jedzenie jakby mniejszy, ale coś jeść trzeba. A ponieważ chłodu szukamy nawet w jedzeniu, to zrodził się pomysł na ten oto chłodnik z botwinki z dodatkiem ogórków, jajek, koperku i szczypiorku zrobiony na bazie maślanki. Chłodnik okazał się strzałem w dziesiątkę na taki upał. Wyszedł przepyszny! Koniecznie musicie go wypróbować.
Składniki dla 4 osób:
2 pęczki botwinki lub 4 średnie buraczki ćwikłowe
2-3 średnie ogórki gruntowe
3 jajka
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
3 szklanki maślanki
1/2 szklanki śmietany 12%
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę
Buraki myjemy, obieramy i gotujemy w bulionie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, ale bulionu nie wylewamy. Buraki pozostawiamy do ostudzenia, a gdy wystygną ścieramy na tarce na dużych oczkach
Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach
Jajka, ogórki i buraki przekładamy do bulionu. Dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy maślankę i śmietanę
Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/08/chodnik-z-botwinki-na-maslance.html