Wykonanie
Witam Was!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z
botwinką, młodymi
buraczkami,
ogórkiem ;-).
Czego chcieć więcej w upalny dzień?
Drinka z palemką? Nie! Przecież można zjeść schłodzony chłodnik litewski!A na podwieczorek może kompot z rabarbaru? Albo jakiś deser z jego udziałem? Kilka już jest na blogu, a będzie jeszcze więcej!Zapraszam!Składniki:1 pęczek
botwinki (z małymi
buraczkami)ok. 1 szklanka wrzątku1 mały
ogórek gruntowy (lub 1/2 dużego)0,5 l
zsiadłego mleka (może być
kefir, jednak w sklepach są dostępne
zsiadłe mleka różnych firm)150 ml
śmietany (ja używam jogurtowej, 10%)pęczek
koperku i
szczypiorku (niewielkie)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka koncentratu z
buraków (opcjonalnie)1 łyżka
przyprawy Maggi (można ją zastąpić
solą)
pieprz,
cukier (do smaku)4
jajka (po 2 na porcję)
ogórek,
koperek,
szczypiorek do dekoracjiWykonanie:Pracę rozpoczynamy od ugotowania
botwinki (najpierw nalezy ją umyć). Z naszego pęczka odcinamy liście i
buraczki zostawiając same łodygi. Łodygi kroimy na niewielkie kawałki, ok. 2 cm.
Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki.Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, zakwaszamy
cytryną, aby wyciągnąć kolor
buraków, oraz dodajemy łyżeczkę
cukru.Gotujemy na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywą, aż
botwinka będzie miękka, ale ciągle jędrna, nie rozpadająca się.Po ugotowaniu całkowicie ją studzimy. W międzyczasie możemy ugotować
jajka.
Zsiadłe mleko i
śmietanę dokładnie mieszamy trzepaczką aby pozbyć się większych grudek. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek i
koperek (pamiętajmy o odłożeniu niewielkiej ilości na dekorację).
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy.Na koniec dodajemy
botwinkę (jeśli nie lubicie twardych
buraków, to je usuńcie z
wywaru).Dokładnie mieszamy, doprawiamy
Maggi, dodajemy koncentrat,
pieprz,
cukier. Odpowiednie doprawienie chłodnika to indywidualna sprawa, ja lubię bardziej słodki, inni lubią słony ;-).Chłodzimy ok. 30 minut przed podaniem. Do każdej miseczki dodajemy pokrojone
jajka. Dekorujemy
ziołami i
ogórkiem.
Smacznego!