ßßß Cookit - przepis na Chłodnik

Chłodnik

nazwa

Wykonanie

Kolorowe.
Jarmarki.
Chłodnik litewski
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
ogórek
pół litra wody
800 ml kefiru
400 ml śmietany
pół soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
3 jajka ugotowane na twardo
W garnku zagotować pół litra wody.
Dodać obrane i pokrojone buraczki oraz sok z cytryny, a po kilku minutach resztę drobno pokrojonej botwinki i gotować całość do miękkości.
Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.
Ostudzić.
Rzodkiewki, ogórka, koperek i szczypiorek pokroić drobno i dodać do botwinki.
Do warzyw dodać kefir i śmietanę, wymieszać całość.
Podawać z jajkiem na twardo.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/08/chodnik.html