Wykonanie
Nic tak nie gasi głodu i pragnienia, jak chłodnik w upalne dni, a podobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się
botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :)
Składniki:50 dag
botwinki,1 szklanka
wody,Sok z 1/2
cytryny,1 szklanka soku z
buraków,30 dag
ogórków gruntowych,Pęczek
rzodkiewki,1/2 paczki
pietruszki,1 pęczek
koperku,1/2 pęczku
szczypiorku,1,5 litra
kefiru,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka
soli,
pieprz.Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardoSok z
buraków:1kg
buraków,1/2 łyżeczki
cukru,
Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki.Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką
cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy.
Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (
buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z
sok z cytryny,
wodę, 1/2 łyżeczki
soli oraz 1 łyżeczkę
cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy.
Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a
zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej
botwinki, zalewamy
kefirem i
sokiem z
buraków. Całość mieszany, doprawiając 1 łyżeczką
cukru i 1/2 łyżeczką
soli oraz
pieprzem (lub wg. uznania). Podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo.