Wykonanie
Chłodnik - uwielbiam podawać na obiad w takie upalne dni. Poza tym, że świetnie syci i chłodzi - smakuje obłędnie i bardzo szybko się go robi. U mnie dzisiaj taka wersja ekspresowa, która powstała jak wróciłam z pracy. Miałam upieczone już
buraki, często je piekę i przechowuje w lodówce, korzystam jak mi są potrzebne, właśnie do zup, sałatek czy tak na obiad jako dodatek. Poza tym pieczone
buraki mogą jeść osoby z insulinoopornością, bo pieczone
buraki mają niższy indeks glikemiczny (dodatkowo po upieczeniu przechowujemy, schładzamy je w lodówce). Spróbujcie koniecznie. Jeżeli chcecie wersję bez
buraków to dodajcie więcej
ogórka i
rzodkiewki. Będzie równie pysznie.Pozdrawiam i życzę wam cudownego dnia i chłodu, bo te upały coś nie chcą odpuścić.Składniki:- 2 upieczone
buraki (około 500 g)- 1 zielony
ogórek długi- 5
rzodkiewek- 2 garście
szczypiorku-
koperek- łyżeczka
soku z cytryny- 1 l
maślanki- 400 ml
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprzBuraki ścieramy na tarce na dużych oczkach - ja użyłam pieczonych
buraków, piekę je dość często i przechowuje w lodówce i korzystam jak mam potrzebę, jak upiec
buraki przeczytacie tutaj .
Ogórka obieramy ze skórki i razem z
rzodkiewkami ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do
buraków. Dodajemy pokrojony
szczypior i
koperek, wlewamy
maślankę i
jogurt. Mieszamy i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Chłodnik jemy od razu lub chowamy do lodówki, podajemy z
chlebem,
jajkiem lub pieczonymi
ziemniakami.