ßßß
Makaron międzybrodzki prezentowałam już na blogu w rosołku – to była krajanka. Jak orzekła rodzinka – do rosołu doskonała. Tym razem wzięłam na tapetę ( a właściwie do garnka) drobny makaron w kształcie ryżu. Wykorzystałam go na ciepło i na zimno – na zdjęciu powyżej w sałatce z grillowanymi warzywami. Na ciepło dodałam go do zasmażanego szpinaku.W obu wersjach nam smakował. Makaron, ugotowany według wskazówek na opakowaniu w ciągu 7 minut zwiększył swą objętość niemal dwukrotnie. Był jędrny i pasował do warzyw, zarówno na ciepło, jak i na zimno.1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżukawałek żółtej cukiniiczerwona i zielona papryka ( po pół)papryka wędzonasól, pieprz młotkowany z kolendrąłyżeczka soku z cytryny2 łyżki oliwyświeża bazyliaMakaron ugotowałam według przepisu, odcedziłam , zahartowałam zimną wodą, wystudziłam. Warzywa pokroiłam na kawałki, posoliłam. Posypałam wędzoną papryką i ugrillowałąm na patelni grillowej. Wystudziłam, pokroiłam w kostkę, pokropiłam sokiem z cytryny. Połączyłam z makaronem, doprawiłam, wymieszałam z oliwą. Posypałam listkami bazylii.Sałatka wyszła bardzo smaczna, myślę, że można jeść ją też na ciepło.MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM I POREMmakaron w kształcie ryżuok 1/2 kg szpinakuzielona część poraolej do smażeniasól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowałyżka mąki3/4 szklanki bulionu warzywnegoMakaron ugotowałam według przepisu.Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojonego w paski pora ( doskonały sposób na wykorzystanie zielonej jego części), po chwili dodałam liście szpinaku, posoliłam. Smażyłam z dodatkiem pieprzu kilka minut. Posypałam mąką, wymieszałam, podlałam bulionem- zrobił się przyjemny sosik, który doprawiłam tymiankiem i gałką muszkatołową.Wymieszałam go z makaronem. Szpinakowo- porowy sos harmonizował smakiem i konsystencją z ryżowym makaronem.Smacznego !