Wykonanie
Raz pewna kucharka z ZielonejMyślała, że to juz po niejBo
szpinak dusiłaNie była zbyt miłaA
szpinak odezwał się do niej !Danie ze
szpinakiem będzie jutro, dziś w ramach przywoływania wiosny ( patrzę na śnieg za oknem, mimo słońca) i dla akcji zielonej Pinkcake –
makaron w zielonym sosie, którego bazą są
brokuły. Dodałam do sosu
serek topiony, według pomysłu AntoniegoInnym zielonym składnikiem
sosu jest por , jego część jasnozielona. Dodałam też trochę
cebuli i
czosnku, ale przejdźmy do rzeczy.opakowanie ulubionego
makaronuduży
brokuł lub paczka mrożonychjasnozielona część
poracebula2 ząbki
czosnkubulion warzywny ( koże być z kostki)
serek topionysól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
tymianekoliwaMakaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy pokrojoną
cebulę i
czosnek, szklimy. Dodajemy pokrojonego w półplasterki
pora, smażymy kilka minut. Wkładamy pokrojone na różyczki
brokuły ( jeśli mrożone, to po rozmrożeniu), smażymy. Zalewamy niewielką ilością
bulionu, dusimy do miękkości, uzupełniając wyparowany płyn. Gdy warzywa są miękkie, wsypujemy
przyprawy według uznania, gotujemy chwilę, wyłączamy ogień.Wkładamy pokrojony
serek i rozgniatamy go z warzywami przy pomocy widelca lub ugniataczki do
ziemniaków. Doprawiamy ewentualnie i sosem polewamy
makaron. Smacznego !