ßßß Cookit - przepis na CASARECCE ZE SZPINAKIEM I CAMEMBERTEM

CASARECCE ZE SZPINAKIEM I CAMEMBERTEM

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty w "rynienkę", dzięki czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam!!!
SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):
250 g makaronu Casarecce
200 g świeżych liści szpinaku
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
100 g sera camembert
4 łyżki mascarpone
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
sól (ewentualnie)
WYKONANIE:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko.
Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście szpinaku (wcześniej opłukane pod woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż szpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie rozpadał.
Teraz dodaj pokruszony na kawałki ser camembert i mascarpone. Posyp pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się sera.
Odcedzony makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/07/casarecce-ze-szpinakiem-i-camembertem.html