ßßß
Dopóki nie zaczęłam się odżywiać wg MM nie przepadałam ani za makaronem, ani tym bardziej za szpinakiem. Makaron istniał dla mnie jedynie w wersji spaghetti i to nie za często, szpinak praktycznie w ogóle.Teraz się zmieniło:)Makaron jadam na co dzień, szpinak bardzo często, bo i smaczny i szybki w przygotowaniu i zawsze mam zapas w zamrażarce. Makaron pełnoziarnisty smakuje mi zdecydowanie bardziej niż ten z białej mąki.Przepis na 2-3 porcje:* 200 g makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli* 5 kulek szpinaku Bonduelle* szczypta gałki muszkatołowej* 100 g śmietany18%* ząbek czosnku* sól, pieprzMakaron wrzucam na wrzątek, gotuję al dente. W czasie gdy makaron się gotuje wkładam zamrożone kulki szpinaku na patelnię na baaardzo delikatny ogień.Mieszam aż się rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g śmietany, mieszam, dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.Makaron odcedzam, dodaję szpinak, zajadam:)Aby danie było zgodne z I fazą MM śmietanę należy zastąpić mlekiem bądź chudym białym serkiem.
Komentarze