ßßß
Składniki:3 nieduże cukinie2 łyżki oliwypęczek bazylii100 g śmietany 18%200 ml mleka200 ml bulionu warzywnego3 łyżki masła3 łyżki mąkisólpieprz100 g startego parmezanumakaron tagliatelle ( u mnie szpinakowy)Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.Cukinię myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu.Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym.Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Jeśli chcemy, możemy sos w tej chwili zmiksować. Gotujemy jeszcze przez chwilę przyprawiając do smaku.Dodajemy cukinię i makaron i mieszamy.Podajemy danie posypane parmezanem i udekorowane bazylią.Smacznego