Wykonanie

Duet
pora z
pieczarkami to jedno z moich ulubionych połączeń
smakowych, toteż kiedy zastanawiałam się nad nadzieniem do
makaronu muszle, od razu przyszedł mi do głowy. Duszone
pieczarki mam często w lodówce, bo prawie co tydzień kupuję na targu sporą porcję, duszę na
oleju , trzymam w lodówce i wykorzystuję jako dodatek do drugiego dania, zup i
sosów, jak mi są potrzebne.
Pora tym razem przygotowałam w mikrofalówce, bo lubię smak warzyw przygotowanych w ten sposób – jest esencjonalny, nie ulatnia się w powietrze czy do
wody, jak te przygotowane w garnku czy na patelni. Do tego zrobiłam sos delikatnie
pieczarkowy, z dodatkiem
wywaru z duszonych
pieczarek ,
bulionu warzywnego i
ziół.opakowanie
makaronu Conchiglioni ( miałam Lubelli)kubek duszonych
pieczarekduży
por bez zielonych końcówek
oliwasól ziołowa,
pieprz z młynka
kolendra mielona1/2 szklanki
wywaru z
pieczarekszklanka
bulionu warzywnegozasmażka z 2 łyżek
oleju i łyżki
mąkiMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną
wodą.
Pora ( białą i jasnozieloną część) pokroiłam w plasterki, dodałam łyżkę
oliwy i dwie
wody, wstawiłam do mikrofalówki na 8 minut na 600 W. Po wyjęciu doprawiłam
solą i
pieprzem z młynka. Można go też po prostu zeszklić na patelni.
Pieczarki były już doprawione, odcedziłam je i pokroiłam niezbyt drobno, wymieszałam z
porami. Napełniłam farszem muszelki za pomocą łyżeczki.Z
oleju i
mąki zrobiłam rumianą zasmażkę, rozprowadziłam ją
bulionem warzywnym i intensywnie mieszając zagotowałam . Dodałam
wywar z
pieczarek, doprawiłam
solą ziołową,
pieprzem z młynka i mieloną
kolendrą. Polałam sosem nadziane muszle.Bardzo to wszystko razem harmonijnie smakowało, lekko zeszklone
pory z duszonymi
pieczarkami w muszelkach, do tego sosik – niebo w gębie.Smacznego !