ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią i pieczarkami suuuper smak!

Makaron z cukinią i pieczarkami suuuper smak!

nazwa

Wykonanie

Dania postne nie muszą być nudne ani bez wyrazu. Wystarczy kilka sprawdzonych składników, by w porze posiłku poczuć satysfakcję z przygotowanego dania. Jędrność podsmażonych pieczarek, niesamowita w smaku, zawsze w dziesiątkę sprawdzająca się cukinia i tradycyjne dodatki cebulowe sprawiają, że potrawa przemyka przez język z rozkoszą i niemałym zadowoleniem. Istotnym walorem, w czasach, kiedy nikt nie ma czasu na mozolenie się przy kuchni jest bardzo krótki czas przygotowania. Gorąco polecam!!!
Składniki:
1/3 paczki sprawdzonego makaronu
25 dag pieczarek
1 średnia cukinia
kawałeczek pora
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju w sezonie świeże zioła lub suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Jeśli nie mamy makaronu, który został niezużyty z poprzedniego dnia, gotujemy według przepisu, uważając, żeby kluski zachowały jędrność, ale żeby nie były twarde.
2. Umytą cukinię kroję w półplasterki (warto ją od razu trochę posypać solą i wymieszać) a pieczarki, jeśli w miarę świeże, nie obieram ze skórek. Umyte grzyby kroję dosyć grubo.
3. Cebulę i pora kroje drobniutko i solę jeszcze na desce (można dodać 1 rozdrobniony pazurek czosnku)
4. Na rozgrzany tłuszcz w dużym rondlu wsypuję cebulę. Podsmażam do zeszklenia i dodaję pora zioła prowansalskie i trochę pieprzu. Chwilkę podsmażam i zaraz dodaję cukinię. Mieszam. Duszę całość po przykryciem około 2 minut. Po czym dodaję pieczarki i duszę kolejne 2 minuty. W razie potrzeby koryguję smak i mieszam.
5. Pod koniec dodaję makaron, ciut papryki słodkiej czerwonej. Mieszam dokładnie i chwilkę podgrzewam całość, by kluski porządnie się zagrzały i przeszły smakiem pozostałych składników. Na tym etapie, zwłaszcza w sezonie, dodaję świeże zioła i zieleninę. Gotowe. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/makaron-z-cukinia-i-pieczarkami-suuuper.html