ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można ją faszerować, a farsz komponować według uznania. Ja przygotowałam farsz mięsny z pieczarkami i ryżem.
Składniki:
4 okrągłe cukinie
0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa
30 dag pieczarek
1 cebula
pieprz
sól
olej
Na patelni rozgrzewamy olej. Na nim przesmażamy pokrojone pieczarki i cebulkę. Do tego dodajemy mielone mięso i jeszcze wszystko przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami".
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/cukinia-faszerowana.html