Wykonanie
Ostatnio w sklepach pokazała się okrągła
cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można ją faszerować, a farsz komponować według uznania. Ja przygotowałam farsz
mięsny z
pieczarkami i
ryżem.

Składniki:4 okrągłe
cukinie0,5 kg mielonego
wieprzowego mięsa30 dag
pieczarek1
cebulapieprzsólolejNa patelni rozgrzewamy
olej. Na nim przesmażamy pokrojone
pieczarki i
cebulkę. Do tego dodajemy
mielone mięso i jeszcze wszystko przesmażamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej
cukinii nakładamy farsz.
Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać
startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami".Smacznego!





