ßßß
Zupa z czarnej fasoli przypadła mi du smaku od pierwszej łyżki. Zupą z takimi dodatkami jak awokado, chili i dyniowe pieczywo to nikt nie pogardzi. Inte zalety zupy to oczywiście to, ze jest to zupa wegetariańska. Wegetariański styl życia to nie tylko wybór jedzenia ale również wybór ekologiczny. Ja co prawda nie jestem wegetarianka w 100 %, ale zawsze myślę i gotuje ekologicznie, chociażby fakt, ze zawsze zaopiekuje się resztkami obiadowymi, zamiast wyrzucić je na śmieci.Czarna fasola to ostatni hit w internecie. Spotkałam się ostatnio z mnóstwem przepisów z tą fasolą w roli głównej. Oczywiście jak każda sucha fasola, trzeba ją namoczyć w wodzie przynajmniej na 10 godzin.Nie wszyscy lubią jeść fasolę ( z przyczyn wiadomych…), ale ja mam prosty sposób na gotowanie fasoli. W czasie gotowania fasoli odlewam wodę dwa razy i zalewam fasolę nowym wrzątkiem. Poza tym przyprawiam zupę czy inne danie z fasoli kminem rzymskim lub kminkiem. Spróbujcie sami!Jeśli masz ochotę na inną zupę z fasoli to proponuję minestrone z białej fasoli .
Zupa wegetariańska z czarnej fasoliSkładniki:5 – 7 porcji1 duża cevula1 łyżka oliwy4 ząbki czosnku3oo ml czarnej fasoli, waga sucha6oo ml warzywnego bulionu1 łyżeczka kminu rzymskiego½ łyżeczki wędzonych płatków chiliszczypta pieprzusól do smakuDodatkiawokado, pół na jedną porcjechlebczerwone chiliWykonanie:Zalej fasolę zimną wodą przynajmniej na 10 godzin, po czym gotuj fasole w lekko osolonej wodzie, odlewając wodę dwa razy i uzupełniając świeżym wrzątkiem.Cebulę, czosnek i przyprawy zrumień na patelni i dodaj do ugotowanej i odcedzonej fasoli. Zalej bulionem i zmiksuj na ziarnisto.Dopraw zupe sola i pieprzem i podgrzej. Podawaj z wyżej wymienionymi dodatkami.Polecane przepisyZupa z zielonych szparagówZupa z grilowanych pomidorów i czerwonej paprykiZupa z dyniKremowa zupa grzybowa z suszonych grzybowKremowa zupa z porow z nalesnikowym tagliate