Wykonanie
Wśród moich znajomych jest wielu vegetarian, a nawet vegan. Nigdy nie byłam temu przeciwna i nie starałam sie przekonywać ich do
mięsa. Lubie takie jedzenie choć nigdy sama nie przygotowywałam potraw bez
mięsa lub bez produktów od zwierzęcych. Mój vegetarianizm, jak szybko się rozpoczął, tak szybko został wybity przez moją mamę- zrazami i pieczonym
kurczakiem.Z myślą o znajomych i podejmując wyzwanie pewnej przyszłej mamy veganko/vegetarianki, przedstawiam mój pierwszy przepis vegański i czekam na ocenę, obiecując, że będzie ich więcej.


Burger z
soczewicy składniki:(6 burgerów)-1szklanka wypłukanej
czerwonej soczewicy,-2 średniej wielkości
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,-1/2 szklanki polenty-1/2
papryki czerwonej,-1
papryczka chili,-2łyżeczki
czerwonej papryki w proszku,-
pieprz,
sól,
kmin rzymski do smaku,Przygotowanie:
Soczewice oraz
ziemniaki,
cebulę i
paprykę pokrojone w drobną kostkę wrzucamy do garnka,dodajemy
przyprawy, zalewamy
wodą tak aby sięgała centymetr nad
soczewicę. Gotujemy do miękkości.Blendujemy całość niezbyt dokładnie.Dodajemy polentę dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3minuty aż polenta napęcznieje.Potrzebna bedzie nam foremka lub pojemniczek do nadania odpowiedniej formy. Smarujemy
oliwą. Nakładamy powstałą papkę do foremki dokładnie dociskamy, odwracamy układając na pergaminie lekko wysmarowanym
oliwą. Burgery powinny łatwo wyjść z foremki.Pozostawiamy do wystygnięcia.Następnie smażymy na złoto.Kanapka:(2 kanapki)-4 kromki ulubionego
chleba,-1/2
awokado,-1/2
pomidora,- 4 plastry
ogórka,- kilka krążków
cebuli,-
oliwa do skropienia,Przygotowanie:Kromki
chleba opiekamy na patelni aż będą chrupiące. Smarujemy
awokado, układamy burgery z
soczewicy.Dodajemy warzywa,a całość skrapiamy
oliwą.Smacznego!
