Wykonanie

To włoskie danie jest po prostu odpływowe, szczególnie dla kogoś kto uwielbia jeść
mięso i nie byle jakie. Prawdziwa
mięsna uczta! Do przygotowania tego dania użyłam pięknej
wołowiny i
wieprzowych żeberek. Nic nie szkodzi że
mięso jest z kością, bo tajemnicą tego dania jest bardzo długie gotowanie na małym ogniu. Danie jest gotowe gdy
mięso lekko odchodzi od kości jak tylko je poruszymy łyżką.Muszę przyznać, że zazwyczaj gotuję włoskie ragu jak mam wolne od pracy. Ten
mięsny sos do
makaronu jest gotowy po około 4 godzinach powolnego gotowania. Długo ale naprawdę warto wypróbować ten sos, bo jest naprawdę nietypowy i bardzo smaczny.Tego typu sos
mięsny podaje się z
makaronem. Same
mięso, soczyste i przesiąknięte sosem można użyć do kanapek z
chlebka pita, a sos wykorzystać do różnego rodzaju zapiekanek. Moja dzisiejsza propozycja to jednak ragu z
makaronem.Składniki: na 10 porcji1 kg
wołowiny z kością600 g grubych
żeberek wieprzowych3
cebule6 ząbkow
czosnku1
czerwone chilli1 puszka posiekanych
pomidorów3 dl
keczupu2 łyżki
brazowego cukru2
liście laurowe2 dl
wody1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżka
soli (na poczatek, apotem wedle smaku)1 łyżeczka
papryki3 dl
czerwonego winaDodatki250 g
makaronu, sucha waga50 g
parmezanuWykonanie:Posiekaj
cebulę i
chili, a
czosnek pokroj w talarki .Opłucz
mięso i w całości włoż do dużego garnka.Podsmaż warzywa na
oleju i dodaj do
mięsa.Dodaj
ketczup,
pomidory,
przyprawy i sol. Wszystko zalej
wodą i
winem i rozpocznij gotowanie ragu na wolnym ogniu przez co najmniej 4 godziny.
Mięso powinno być naprawdę miękkie i łatwo odchodzić od kości .Ugotuj
makaron al dente. Wyjmij
mięso z sosu, usun kości i pokroj na mniejsze kawałki lub po prostu porozrywaj je palcami. Włóż
mięso z powrotem do sosu i całość wymieszaj z
makaronem.Podawaj włoskie ragu z
parmezanem.


Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarPora na
makaronPenne z
łososiem i sosem
śmietankowo krewetkowymKremowy sos do
makaronu z
kurczakiem i
boczkiemPasta z przepysznym sosem