Wykonanie
Niedawno ugotowałam pyszny, kremowy sos do
makaronu, jeden z moich ulubionych, z dodatkiem
kurczaka, smażonego, chrupkiego
boczku i
sera Roquefort. Sos podprawiłam świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Na sam widok sosu apetyt tylko rośnie.Składniki:4 -5 porcji300 g
piersi z kurczaka100 g
boczku2 ½ dl pokrojonego
pora3 dl
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
masła150g
sera roquefort2 dl
śmietanysólszczypta
czarnego pieprzu250 g pasty taglianelle, waga suchaWykonanie:Zrumien
mąkę na patelni, po czym dodaj
masło. Gdy
masło już się stopi i dobrze połączy z
mąką, trzepaczką wmieszaj
mleko. Musisz mieszać cały czas, aby się nie zrobiły grudki w sosie.Pokrusz
ser roquefort i wraz
śmietaną dodaj do sosu. Zagotuj.Pokrój
filety z kurczaka na cienkie paski i szybko podsmaż w niewielkiej ilości
oleju. Dodaj świeżo zmielony
pieprz.Usmaż
boczek i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz
boczek, część dodaj do sosu, a resztą posyp
makaron przed podaniem.Dodaj
kurczaka i pokrojonego
pora. Dopraw sos
solą.Ugotuj tagliatelle al dente i wymieszaj z sosem.
Podawaj ze świeżymi warzywami.Polecane przepisyWłoskie Spaghetti carbonara
Pora na
makaronZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarPenne z
łososiem i sosem
śmietankowo krewetkowym