Wykonanie
Makaron mam zawsze pod ręką. Jeśli nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu jest na to rada,
makaron! Pierwszy kwiecień, prima aprilis, ale ja nie żartuję, że dzisiejszy przepis,
makaron z
groszkiem i
boczkiem to super szybki obiad, gotowy dosłownie w trzydzieści minut.. Tym przepisem otwieram kwietniowy przepis miesiąca, którego tematem są szybkie dania z
makaronu .Sądzę, że każdy z Was ma w zanadrzu szybkie danie z
makaronem w roli głównej. Wielkie dzięki dla tego, kto wynalazł
makaron, bo ja nie
mogę się bez niego obejść.Dzisiaj przygotowałam danie z
makaronu inspirowane przepisem Jamiego Olivera.
Zielony groszek,
wędzony boczek i
mascarpone, a do tego świeżo utarty
parmezan. Pycha
makaron! Smacznie, szybko i tanio!
Składniki: na 5 porcji200 g
wędzonego boczku350 g
zielonego groszku, mrożonego1 łyżka
masła1 łyżka
oleju1 łyżka posiekanej
mięty pieprzowej, u mnie mrożone zapasy250 g
mascarponesok z jednej
cytrynysól i
czarny pieprz do smaku150 g świeżo utartego
parmezanu250 g
makaronu, waga sucha, u mnie gnocchi
wodę z ugotowanego
makaronu do uzyskania odpowiedniej gęstości sosuWykonanie:Ugotuj
makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedź, ale zachowaj
wodę z
makaronu.Cienkie plasterki
boczku zrumień na patelni na chrupiąco. Odłóż 2 łyżki na talerzyk. Dodaj teraz mrożony
groszek i smaż przez 2 minuty potrząsając patelnią. Dodaj teraz
mascarpone,
sok z cytryny,
wodę z
makaronu oraz posiekaną
miętę. Zamieszaj i zagotuj.Dodaj
makaron i
parmezan wymieszaj z sosem, doprowadź do wrzenia. Podawaj
makaron posypany kawałkami
smażonego boczku oraz
parmezanem.
Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarSałatka makaronowa tanio i szybkoPenne z
łososiem i sosem
śmietankowo krewetkowymPora na
makaronSałatka makaronowa z
indykiem i pesto