ßßß
Składniki: na 5 porcji200 g wędzonego boczku350 g zielonego groszku, mrożonego1 łyżka masła1 łyżka oleju1 łyżka posiekanej mięty pieprzowej, u mnie mrożone zapasy250 g mascarponesok z jednej cytrynysól i czarny pieprz do smaku150 g świeżo utartego parmezanu250 g makaronu, waga sucha, u mnie gnocchiwodę z ugotowanego makaronu do uzyskania odpowiedniej gęstości sosuWykonanie:Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedź, ale zachowaj wodę z makaronu.Cienkie plasterki boczku zrumień na patelni na chrupiąco. Odłóż 2 łyżki na talerzyk. Dodaj teraz mrożony groszek i smaż przez 2 minuty potrząsając patelnią. Dodaj teraz mascarpone, sok z cytryny, wodę z makaronu oraz posiekaną miętę. Zamieszaj i zagotuj.Dodaj makaron i parmezan wymieszaj z sosem, doprowadź do wrzenia. Podawaj makaron posypany kawałkami smażonego boczku oraz parmezanem.
Polecane przepisyZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarSałatka makaronowa tanio i szybkoPenne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowymPora na makaronSałatka makaronowa z indykiem i pesto