ßßß
Składniki: na 4-5 porcji1 ½ łyżka mąki2 łyżki masła300 ml mleka200 ml śmietanki, u mnie 30%1 cebulagarść liści jarmużu150 ml pesto z jarmużu, tutaj przepis2 usmażone piersi z kurczaka, pokrojone a plasterki100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonegoświeżo starty parmezan do posypaniałyżka oleju350 g makaronu, u mnie pennesól i pieprz do smaku
Wykonanie:Zrumień mąkę na suchej patelni, dodaj masło i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką.Boczek usmaż, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby się odsączył z nadmiaru tłuszczu.Liście jarmużu pokrój i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dodaj jarmuż do sosu razem z pesto, kurczakiem i boczkiem. Zagotuj sos.W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, ale zaoszczędź szklankę wody, w której się gotował makaron.Wymieszaj makaron z sosem i częścią wody. Dolej tyle wody aby sos uzyskał kremową konsystencję. Podawaj makaron na gorąco, posypany utartym parmezanem.Polecane przepisyZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarBeszamelowy sos z szynką, serem i pieczarkamiMakaron z brokułowym sosem i kalafioremWarzywne spaghetti z sosem z łososiaPora na makaron