Wykonanie
Szybki obiad to na pewno
makaron, a do niego smaczny i syty sos. Uwielbiam sos do
makaronu na bazie
sosu beszamelowego . Tego typu
sos jest latwy w wykonaniu i można go doprawić go na różne sposoby.Dzisiaj ugotowałam
makaron tagliatelle, a do niego
beszamelowy sos z
szynką,
serem gorgonzola i
pieczarkam i.
Niech was nie zwiedzą zielone dodatki na talerzu. Ten
sos jest kaloryczną bombą, ale jak smakuje… Ja użyłam gorgonzola, ale robiłam ten sos z innymi
serami pleśniowymi. Ponadto dodałam do sosu bardzo
śmietankowy ser żółty, który jeszcze bardziej podkreślił
serowy smak sosu. Sos na tym etapie jest już gotowy, jeśli nie masz ochoty na
szynkę.Składniki: na 5–8 porcji200 g
szynki200 g gorgonzola100 g
żółtego sera250 g
pieczarek1
cebula2 łyżki
mąki20 g
masła½ l
mleka½ l
śmietanki, najmniej 18%1 łyżeczka suszonej
bazylii lub doniczka świeżejsol i
pieprz do smakuWykonanie:Na suchej patelni zrumien
mąkę, a
potem dodaj
masło. Smaż jeszcze przez chwile, a
potem wlej stopniowo gorące
mleko cały czas mieszając aby się nie zrobiły kluski.
Sos beszamelowy jest gotowy.Obrane i pokrojone
pieczarki wraz z
cebulą podsmaż na patelni, aż
cebula się zeszkli, a
pieczarki odparują. Dodaj pokrojoną w kostkę
szynkę.Zetrzyj
żółty ser na tarce, a gorgonzola pokrusz, ewentualnie odetnij brzegi. Dodaj
sery do sosu i mieszaj, dopóki się nie rozpuszczą. Dodaj resztę składników, dopraw
bazylią,
solą i
pieprzem. ZagotujUgotuj
makaron al dente. Jeśli użyliście krótkiego
makaronu można go od razu wymieszać z sosem. Długi
makaron jak tagliatelle polewam sosem.Polecane przepisyZapiekanka makaronowa z
szynką i
kukurydząPora na
makaronLasagne z
kurczakiem,
pieczarkami i
brokułamiTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuSos do
makaronu z
jarmużem i
kurczakiem