ßßß
Szybki obiad to na pewno makaron, a do niego smaczny i syty sos. Uwielbiam sos do makaronu na bazie sosu beszamelowego . Tego typu sos jest latwy w wykonaniu i można go doprawić go na różne sposoby.Dzisiaj ugotowałam makaron tagliatelle, a do niego beszamelowy sos z szynką, serem gorgonzola i pieczarkam i.
Niech was nie zwiedzą zielone dodatki na talerzu. Ten sos jest kaloryczną bombą, ale jak smakuje… Ja użyłam gorgonzola, ale robiłam ten sos z innymi serami pleśniowymi. Ponadto dodałam do sosu bardzo śmietankowy ser żółty, który jeszcze bardziej podkreślił serowy smak sosu. Sos na tym etapie jest już gotowy, jeśli nie masz ochoty na szynkę.Składniki: na 5–8 porcji200 g szynki200 g gorgonzola100 g żółtego sera250 g pieczarek1 cebula2 łyżki mąki20 g masła½ l mleka½ l śmietanki, najmniej 18%1 łyżeczka suszonej bazylii lub doniczka świeżejsol i pieprz do smakuWykonanie:Na suchej patelni zrumien mąkę, a potem dodaj masło. Smaż jeszcze przez chwile, a potem wlej stopniowo gorące mleko cały czas mieszając aby się nie zrobiły kluski. Sos beszamelowy jest gotowy.Obrane i pokrojone pieczarki wraz z cebulą podsmaż na patelni, aż cebula się zeszkli, a pieczarki odparują. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.Zetrzyj żółty ser na tarce, a gorgonzola pokrusz, ewentualnie odetnij brzegi. Dodaj sery do sosu i mieszaj, dopóki się nie rozpuszczą. Dodaj resztę składników, dopraw bazylią, solą i pieprzem. ZagotujUgotuj makaron al dente. Jeśli użyliście krótkiego makaronu można go od razu wymieszać z sosem. Długi makaron jak tagliatelle polewam sosem.Polecane przepisyZapiekanka makaronowa z szynką i kukurydząPora na makaronLasagne z kurczakiem, pieczarkami i brokułamiTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuSos do makaronu z jarmużem i kurczakiem