ßßß
I znowu brokuł :-), ale tym razem jako danie obiadowe, zapraszam...Składniki:1 op. makaronu np. penne1 brokułok. 30 dkg pieczarek2 kiełbasy np. śląskie1 duża cebulasól, pieprztłuszcz do smażeniaok. 20 dag tartego sera żółtego na sos beszamelowy:2 czubate łyżki masła2 płaskie łyżki mąki2 szkl. mleka tłustegosól, pieprzszczypta gałki muszkatołowejWykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i przepłukać na durszlaku zimną wodą. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.Kiełbasę pokroić w drobniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i dodać do kiełbasy. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wszystko razem chwilę smażyć. Wymieszać wszystko razem z ugotowanym brokułem i makaronem, po czym wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.Następnie przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), nie przyrumieniać. Następnie dodawać stopniowo mleko, dalej mieszając. Gdy sos będzie miał konsystencje gęstej śmietany, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.Tak przygotowanym sosem zalać makaron i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C i piec ok. 30 minut, aż ser się rozpuści.Przed podaniem można polać ketchupem.Smacznego :-)