Wykonanie
I znowu
brokuł :-), ale tym razem jako danie obiadowe, zapraszam...Składniki:1 op.
makaronu np. penne1
brokułok. 30 dkg
pieczarek2
kiełbasy np. śląskie1 duża
cebulasól,
pieprztłuszcz do smażeniaok. 20 dag tartego
sera żółtego na
sos beszamelowy:2 czubate łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki2 szkl.
mleka tłustego
sól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowejWykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i przepłukać na durszlaku zimną
wodą.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Kiełbasę pokroić w drobniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i dodać do
kiełbasy.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i wszystko razem chwilę smażyć. Wymieszać wszystko razem z ugotowanym
brokułem i
makaronem, po czym wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.Następnie przygotować
sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić
masło i dodać
mąkę, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), nie przyrumieniać. Następnie dodawać stopniowo
mleko, dalej mieszając. Gdy sos będzie miał konsystencje gęstej
śmietany, doprawić
solą,
pieprzem i gałka muszkatołową.Tak przygotowanym sosem zalać
makaron i posypać startym
żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C i piec ok. 30 minut, aż
ser się rozpuści.Przed podaniem można polać
ketchupem.Smacznego :-)