Wykonanie

Potrzebujesz:*
makaron penne (rurki) - ja użyłam z
mąki pełnego przeniału (ciemny
makaron)* 25dag
pieczarek* dwie łyżki
masła (plus masełko do wysmarowania naczynia żaroodpornego) i łyżka
mąki* 250ml
mleka (można użyć także 100ml
śmietany 17%)* tarty
ser żółty* plasterki
szynki* creme fraiche (francuska, lekko ukwaszona
śmietana 35%) lub zamiennie polska
śmietana 35%*
przyprawy:
oregano oraz szczypta
przyprawy uniwersalnejMakaron gotowałam w osolonym wrzątku. W rondelku zrobiłam zasmażkę z łyżki
masła i
mąki, a następnie dolałam
mleko i
śmietanę i dokładnie wymieszałam tak, by nie było grudek.
Pieczarki pokroiłam w plasterki (można też w ćwiartki) i udusiłam na masełku, a
potem dodałam do sosu "
śmietanowego", który doprawiam z użyciem wymienionych wyżej przypraw.
Makaron, po uprzednim odsączeniu, przełożyłam do wysmarowanego
masłem żaroodpornego naczynia. Następnie należy do niego dolać sos i wymieszać.Plasterki
szynki wypełniłam creme fraiche i zwijałam w ruloniki, które należy ułożyć na wierzchu zapiekanki i dopiero wtedy posypać
startym serem. Zapiekam w temp. 180st. przez 20m.