Wykonanie
Dzisiejsza propozycja na obiad to włoskie klasyk wszystkim znany, aczkolwiek trochę w nietypowym wydaniu, a mianowicie lasagne z
kurczakiem,
pieczarkami i
brokułami . Użyłam świeżego
makaronu więc zaoszczędziłam trochę czasu na zapiekaniu lasagne .Lasagne jest dość treściwym jadłem. Aby uczynić danie bardziej dietetycznym dodaje zazwyczaj więcej warzyw. Do tego lasagne użyłam również mniejszej ilości
beszamelowego sosu. Resztę uzupełniłam niskokalorycznym kremem fraiche.Niestety samego beszamelu nie da się oszukać. Beszamel musi być zrobiony na
maśle! Ja zawsze robię mój beszamel. Raz zdarzyło mi się kupić gotowy beszamel i mówiąc szczerze , był to pierwszy i ostatni!Składniki:Przepis na 6-7 porcji:500 g
kurczaka, bez kości1 duży
brokuł1o
pieczarek1
cebula20 cm
pora1 porcja beszamelu12 lasagne, świeżych lub suchych2 dl
startego serasól,
pieprz,
papryka w proszku7 ½ dl kremu fraiche1 łyżka
olejuSos bechamelowy½ l
mleka60 g
masła4 łyżki
mąki1 łyżeczka utartej
gałki muszkatałowejsól,
pieprzWykonanie:Zrumień
mąkę na suchej, głębokiej patelni i dodaj
masło.Zagotuj
mleko. Zdejmij patelnię z kuchenki i wlewaj stopniowo
mleko, mieszając energicznie. Podgrzej patelnię znowu i mieszaj beszamel , aż się zagotuje, zmniejsz ciepło. Beszamel jest gotowy, gdy sos zostaje na trzepaczce.Podziel
kurczaka na mniejsze kawałki i podsmaż na
oleju. Obierz i posiekaj
cebule i dodaj do
kurczaka.Wymieszaj
śmietanę,
sól i
przyprawy i wlej do
kurczaka.Podziel
brokuły na małe różyczki. Dodaj do
kurczaka wraz z pokrojonym
porem. Niech sos się dusi jeszcze 5 minut, po czym wymieszaj go z
sosem beszamelowym. Odstaw 2 dl beszamelu.Na dnie żaroodpornej formy, posmarowanej tłuszczem ułóż pierwszą warstwę
platów lasagne i polej sosem. Zakończ warstwą lasagne i pokryj ją resztką beszamela. Posyp
startym serem.Tak przygotowane lasagne można zostawić w lodówce na noc.Piecz lasagne w piekarniku w temperaturze 175 ° C, około 30 minut.
Polecane przepisy
Kurczak w kremowym sosie z
pieczarekSzybkie roladki z
kurczakaKurczak w sosie
estragonowym po francusku
Beszamelowy sos z
szynką,
serem i
pieczarkamiMini lasagne z
kurkami