ßßß
Dzisiejsza propozycja na obiad to włoskie klasyk wszystkim znany, aczkolwiek trochę w nietypowym wydaniu, a mianowicie lasagne z kurczakiem, pieczarkami i brokułami . Użyłam świeżego makaronu więc zaoszczędziłam trochę czasu na zapiekaniu lasagne .Lasagne jest dość treściwym jadłem. Aby uczynić danie bardziej dietetycznym dodaje zazwyczaj więcej warzyw. Do tego lasagne użyłam również mniejszej ilości beszamelowego sosu. Resztę uzupełniłam niskokalorycznym kremem fraiche.Niestety samego beszamelu nie da się oszukać. Beszamel musi być zrobiony na maśle! Ja zawsze robię mój beszamel. Raz zdarzyło mi się kupić gotowy beszamel i mówiąc szczerze , był to pierwszy i ostatni!Składniki:Przepis na 6-7 porcji:500 g kurczaka, bez kości1 duży brokuł1o pieczarek1 cebula20 cm pora1 porcja beszamelu12 lasagne, świeżych lub suchych2 dl startego serasól, pieprz, papryka w proszku7 ½ dl kremu fraiche1 łyżka olejuSos bechamelowy½ l mleka60 g masła4 łyżki mąki1 łyżeczka utartej gałki muszkatałowejsól, pieprzWykonanie:Zrumień mąkę na suchej, głębokiej patelni i dodaj masło.Zagotuj mleko. Zdejmij patelnię z kuchenki i wlewaj stopniowo mleko, mieszając energicznie. Podgrzej patelnię znowu i mieszaj beszamel , aż się zagotuje, zmniejsz ciepło. Beszamel jest gotowy, gdy sos zostaje na trzepaczce.Podziel kurczaka na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Obierz i posiekaj cebule i dodaj do kurczaka.Wymieszaj śmietanę, sól i przyprawy i wlej do kurczaka.Podziel brokuły na małe różyczki. Dodaj do kurczaka wraz z pokrojonym porem. Niech sos się dusi jeszcze 5 minut, po czym wymieszaj go z sosem beszamelowym. Odstaw 2 dl beszamelu.Na dnie żaroodpornej formy, posmarowanej tłuszczem ułóż pierwszą warstwę platów lasagne i polej sosem. Zakończ warstwą lasagne i pokryj ją resztką beszamela. Posyp startym serem.Tak przygotowane lasagne można zostawić w lodówce na noc.Piecz lasagne w piekarniku w temperaturze 175 ° C, około 30 minut.
Polecane przepisyKurczak w kremowym sosie z pieczarekSzybkie roladki z kurczakaKurczak w sosie estragonowym po francuskuBeszamelowy sos z szynką, serem i pieczarkamiMini lasagne z kurkami