Wykonanie
Rok temu dostałam książkę Pascal kontra Okrasa za naklejki w pewnej sieciówce :)Nie po drodze mi z nią było... A z do teraz.Postanowiłam przyrządzić jedno zdań Pascala. Kotleciki
schabowe pod pierzynką z beszamelu,
sera i
pieczarek.Wyszło bardzo smacznie!SKŁADNIKI:6 rozbitych kotletów ze
schabu2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 szk
mlekasólpieprzpół łyżeczki
gałki muszkatołowej10
pieczarek pokrojonych w plasterki80 g
startego sera żółtrgo (np. Ementaler)2 łyżki
sera grana padanoolejWKONANIE:1. Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml
mleka. Gotujemy.W kolejnym garnku roztapiamy
masło i dodajemy
mąkę, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (
mąka nie może być surowa). Ciepłe
mleko dolewamy do garnka z zasmażką i mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy
solą ,
pieprzem i gałką. Dodajemy starty na drobnych oczkach
ser, mieszamy.2.
Mięso:
Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy
solą i
pieprzem z obu stron. Na patelni podgrzewamy
olej i smażymy
mięso z obu stron.Podsmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego.Na patelnię (
olej pozostaje po schabie) wrzucamy plastry
pieczarek. Podsmażamy je z
solą i
pieprzem a następnie dorzucamy do beszamelu.3. Sos rozsmarowujemy na plastrach
schabu. Posypujemy
startm serem grana padano i wstawiamy do pieca.Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, aż do zarumienienia
sera (ok 8 minut).Gotowe danie można posypać świeżą
pietruszką.
Smacznego!Pani M.