ßßß Cookit - przepis na Schab w beszamelu wg Pascala

Schab w beszamelu wg Pascala

nazwa

Wykonanie

Rok temu dostałam książkę Pascal kontra Okrasa za naklejki w pewnej sieciówce :)
Nie po drodze mi z nią było... A z do teraz.
Postanowiłam przyrządzić jedno zdań Pascala. Kotleciki schabowe pod pierzynką z beszamelu, sera i pieczarek.
Wyszło bardzo smacznie!
SKŁADNIKI:
6 rozbitych kotletów ze schabu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szk mleka
sól
pieprz
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
10 pieczarek pokrojonych w plasterki
80 g startego sera żółtrgo (np. Ementaler)
2 łyżki sera grana padano
olej
WKONANIE:
1. Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy.
W kolejnym garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką i mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą ,pieprzem i gałką. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mieszamy.
2. Mięso: Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron.
Podsmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię (olej pozostaje po schabie) wrzucamy plastry pieczarek. Podsmażamy je z solą i pieprzem a następnie dorzucamy do beszamelu.
3. Sos rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy startm serem grana padano i wstawiamy do pieca.
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, aż do zarumienienia sera (ok 8 minut).
Gotowe danie można posypać świeżą pietruszką.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/01/schab-w-beszamelu-wg-pascala.html