Wykonanie
Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników. Kochamy je wszyscy i ze wszystkim: z
serem,
czekoladę,
owocami,
dżemami, czy też ze
szpinakiem lub meksykańskie z
mięsem mielonym. Dzisiaj mam dla Was propozycję na naleśniki z pysznym
sosem beszamelowym,
pieczarkami i
szynką. Nie ma przy nich dużo pracy, a jednocześnie można je przyrządzić wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku. Idealny pomysł na obiad, czy kolację.
składniki:ciasto naleśnikowe:szklanka
mąki pszennej2
jajka3/4 szklanki
mlekaszczypta
solibeszamel:1 łyżka
mąki1 łyżka
masła1 szklanka zimnego
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa400 g
pieczarek6-7 plastrów
szynkiduża garść
startego sera żółtegokawałek
masłaolejSkładniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy naleśniki na
oleju.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy i smażymy około 1 minuty. Dodajemy
mleko i cały czas mieszając, gotujemy do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Gdy będzie gotowe, odstawiamy na bok.
Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na
oleju, pod koniec dodając odrobinę
masła.
Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do
pieczarek i razem smażymy około 2 minut. Beszamel,
szynkę pieczarki i garść startego
żółtego sera łączymy dokładnie ze sobą.Naleśniki napełniamy farszem i składamy na 4 części tak, aby powstały nam trójkąty. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy
żółtym serem i przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku około 10 minut w temp 180 stopni.