ßßß Cookit - przepis na Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

nazwa

Wykonanie

Lasagne w wersji wegetariańskiej, z nadzieniem z brokułów, papryki, pieczarek i pomidorów. Jeśli chcemy możemy dodać mięso mielone, jednak wg mnie taka bezmięsna jest też bardzo dobra. Przepis na lasagne pochodzi ze strony www.palcelizać.pl
Lasagne z warzywami - danie dla ok. 4 osób :
Składniki:
- kilkanaście płatów do lasagne
- nadzienie warzywne
- sos beszamelowy
- starty ser
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki mąki
- szklanka mleka lub więcej
Składniki na nadzienie warzywne:
- jeden brokuł (ok. 400 g)
- pieczarki (ok.300 g)
- 1 duża papryka
- pomidory z puszki
- 1 duża cebula
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
- 2 ząbki czosnku
- olej
Sposób przygotowania:
Na początku przyrządzamy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy by stworzyła się zasmażka. Dodajemy kilka łyżek mleka, mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki. Potem wlewamy pozostałą część mleka.Gdy będzie za gęsty dodajemy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie w garnku gotujemy przez krótki czas ok. 2 minuty płaty do lasagne, tak by trochę zmiękły. Odstawiamy je do czasu gdy będziemy układali warstwy.
W tym czasie możemy przygotowywać nadzienie. Kroimy w cieniutkie półksiężyce cebulę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki, paprykę oraz brokuły rozdrobnione na małe różyczki. Całość podduszamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i podduszamy przez kolejne 5 minut.
Formę na lasagne(ja użyłam kwadratowej) smarujemy masłem. Następnie układamy płaty do lasagne. Polewamy 1/3 sosu beszamelowego i przykrywamy go połową nadzienia warzywnego, posypujemy trochę startym serem. Układamy kolejne płaty znów polewamy sosem beszamelowym, nadzieniem warzywnym i serem. Następnie układamy płaty, ale tym razem polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tylko serem. Na wierz możemy posypać trochę bazylii.
Lasagne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia, ok. 5-10 minut folię zdejmujemy by wierzch lasagne lekko się przyrumienił.
Po wyciągnięciu odczekać kilka minut, smacznego ;)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/lasagne-z-warzywami.html