Wykonanie
Lasagne w wersji wegetariańskiej, z nadzieniem z
brokułów,
papryki,
pieczarek i
pomidorów. Jeśli chcemy możemy dodać
mięso mielone, jednak wg mnie taka bezmięsna jest też bardzo dobra. Przepis na lasagne pochodzi ze strony www.palcelizać.pl

Lasagne z warzywami - danie dla ok. 4 osób :Składniki:- kilkanaście płatów do lasagne- nadzienie warzywne-
sos beszamelowy-
starty serSkładniki na
sos beszamelowy:- 3 łyżki
masła- 2 kopiaste łyżki
mąki- szklanka
mleka lub więcejSkładniki na nadzienie warzywne:- jeden
brokuł (ok. 400 g)-
pieczarki (ok.300 g)- 1 duża
papryka-
pomidory z puszki- 1 duża
cebula-
przyprawy (
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa)- 2 ząbki
czosnku-
olejSposób przygotowania:Na początku przyrządzamy
sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy
mąkę, mieszamy by stworzyła się zasmażka. Dodajemy kilka łyżek
mleka, mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki.
Potem wlewamy pozostałą część
mleka.Gdy będzie za gęsty dodajemy jeszcze trochę
mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.Następnie w garnku gotujemy przez krótki czas ok. 2 minuty płaty do lasagne, tak by trochę zmiękły. Odstawiamy je do czasu gdy będziemy układali warstwy.W tym czasie możemy przygotowywać nadzienie. Kroimy w cieniutkie półksiężyce
cebulę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w paski
pieczarki,
paprykę oraz
brokuły rozdrobnione na małe różyczki. Całość podduszamy przez kilka minut. Następnie dodajemy
pomidory z puszki, mieszamy i wyciskamy
czosnek, dodajemy
przyprawy i podduszamy przez kolejne 5 minut.Formę na lasagne(ja użyłam kwadratowej) smarujemy
masłem. Następnie układamy płaty do lasagne. Polewamy 1/3
sosu beszamelowego i przykrywamy go połową nadzienia warzywnego, posypujemy trochę
startym serem. Układamy kolejne płaty znów polewamy
sosem beszamelowym, nadzieniem warzywnym i
serem. Następnie układamy płaty, ale tym razem polewamy
sosem beszamelowym i posypujemy tylko
serem. Na wierz możemy posypać trochę
bazylii.Lasagne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia, ok. 5-10 minut folię zdejmujemy by wierzch lasagne lekko się przyrumienił.Po wyciągnięciu odczekać kilka minut, smacznego ;)