Wykonanie


Dziś zapraszam na łatwą zapiekankę z
makaronem, beszamelem i
mięsem mielonym. Tym razem do mojego dania użyłam
sera tupu
cheddar, który dodał zapiekance wyrazistości, ale można zastąpić go innym ulubionym
serem. Różyczki
brokułu ławo wymienić na
kalafior,
brukselkę lub
szpinak. Smacznego:) dla 3 osób:250-300 g
mielonego mięsa z indyka,mały
brokuł,ok. 350 g ugotowanego
makaronu,
cebula,2 ząbki
czosnku,kilka łyżek
startego sera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
majeranek,
bazylia,
tymianek,
papryka ostra i/lub słodka na
sos beszamelowy:1 i 1/2 szklanki
mleka,1 i 1/2 łyżki
masła,1 i 1/2 łyżki
mąki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaMięso usmażyć wraz z drobno posiekaną
cebulą na małej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany
czosnek. Ugotować różyczki
brokułu w osolonej wodzie (nie powinny być zupełnie miękkie).
Sos beszamelowy: roztopić
masło, dodać
mąkę, szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać
mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Wymieszać sos z
mięsem,
makaronem i
brokułami. Posypać
startym serem. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do roztopienia
sera.