ßßß Cookit - przepis na Makaronowa zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym

Makaronowa zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na łatwą zapiekankę z makaronem, beszamelem i mięsem mielonym. Tym razem do mojego dania użyłam sera tupu cheddar, który dodał zapiekance wyrazistości, ale można zastąpić go innym ulubionym serem. Różyczki brokułu ławo wymienić na kalafior, brukselkę lub szpinak. Smacznego:) dla 3 osób:
250-300 g mielonego mięsa z indyka,
mały brokuł,
ok. 350 g ugotowanego makaronu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, bazylia, tymianek, papryka ostra i/lub słodka na sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na małej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek. Ugotować różyczki brokułu w osolonej wodzie (nie powinny być zupełnie miękkie). Sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Wymieszać sos z mięsem, makaronem i brokułami. Posypać startym serem. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do roztopienia sera.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/makaronowa-zapiekanka-z-brokuem-i.html