Wykonanie

-
Makaron-
Ser żółty-0,4 kg
mięsa mielonego-
Czosnek - 2 ząbki-
Przyprawy -
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano)-10
pieczarekSos beszamelowy:-2 łyżki
masła-2 łyżki
mąki-1,5 szklanki
mleka-
przyprawy (
sól,
pieprz)
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 5-6 minut) aby troszkę zmiękł.
Mięso wędruje do garnka. Dodajemy starte
cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Wciskamy przez praskę
czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do garnka wrzucamy
masło i roztapiamy je na małym gazie. Na to wsypujemy
mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy
mleko i mieszamy. Następnie dodajemy
przyprawy do smaku i doprowadzamy do zagotowania.Na dno foremki wykładamy kolejno:
makaron, na to
sos beszamelowy,
mięso, posypujemy częścią
sera żółtego. I znowu:
makaron,
sos beszamelowy,
pieczarki i n a wierzch być
ser żółty.Pieczemy w temp. 180 o przez 15 - 20 min.


Smacznego!