Wykonanie
Makaron i
kurczak - bazując na tych dwóch składnikach możemy stworzyć ogromną liczbę pysznych dań. Dziś dorzucimy do tego jeszcze aromatyczne
pieczarki i wyrazisty sos
serowy. Polecam!
ok. 250 g
makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)1 duża
cebula - obrana, pokrojona w
pióra250 g
pieczarek - pokrojonych w plastry1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę1/2 łyżeczki
tymianku2
filety z piersi kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprzolej lub
oliwa do smażeniasos:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej250 ml "słodkiej"
śmietanki UHT 12% lub
mleka1/2 szklanki
startego sera o wyrazistym smaku, np.
cheddar2 łyżki startego
parmezanu lub
grana padano + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji2 łyżki siekanej
natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji1 mały ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.2. Na dużej patelni, na rozgrzanym
oleju, podsmażamy
cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy
pieczarki,
czosnek i
tymianek. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż
pieczarki będą złote. Zdejmujemy z patelni.3.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i oprószamy
solą i
pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości
oleju, na złoto.4. W rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z
masła i
mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną
śmietankę lub
mleko. Dodajemy
sery,
pietruszkę i
czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się
sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym
makaronem,
kurczakiem i
pieczarkami.Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym
parmezanem i
natką pietruszki.