Wykonanie
Składniki:
kalafior mały 1
cukier 1 łyżeczka
sól,
pieprz, starta gałka muszkatałowa
starty ser żółty 20 dag
makaron świderki lub tagiatelle 30 dag
mleko 300 ml
liść laurowy 2
cebula mała 1
czosnek 3 ząbki
masło 6 dag
mąka pszenna 3 łyżki
śmietanka 300 ml
olej 1 łyżkaWykonanie:
Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem
cukru. Odcedzić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem
oleju. Przygotować sos:
mleko wlać do garnka, włożyć
liście laurowe. Dodać poszatkowaną
cebulę i
czosnek, zagotować. Ostudzić. Przecedzić przez sito. Roztopione
masło rozprowadzić z
mąką. Mieszając dodawać
mleko. Gotować przez 3-4 minuty, dodać
śmietankę i zagotować. Do smaku przyprawić
gałką muszkatałową,
solą i
pieprzem. Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego
masłem, przełożyć
makaron, ułożyć na nim
kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym
serem i
gałką muszkatałową. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.