Wykonanie
Cebula wcale nie musi być ostra w smaku, wystarczy ją usmażyć i już się to zmieni. A zmieni się jeszcze bardziej, jeśli przed smażeniem podgotuje się ją w
mleku. Mój sposób gwarantuje, że będzie delikatna i słodka, bo najpierw właśnie w
mleku podgotowana, jest później smażona na
maśle z dodatkiem
cukru, co powoduje że wytwarza się karmel. Efekt jest bardzo fajny, zachęcam, spróbujcie. Taki dodatek będzie bardzo pasował do obiadowych
mięs.
Składniki :3 duże
cebule1 szklanka
mleka2 łyżki
masła1 łyżeczka ciemnego
cukruduża szczypta
solipieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
cebulę kroję na ćwiartki, przekładam do niewielkiego rondelka, zalewam
mlekiem i pod przykryciem, na małym ogniu, gotuję aż będą półmiękkie. Odlewam
mleko (można je wykorzystać np. do przygotowania beszamelu),
cebule przekładam na patelnię z
masłem, dodaję
cukier, szczyptę
soli i delikatnie mieszając smażę ok. 10 minut. W tym czasie
cebula powinna się lekko zarumienić i zmięknąć, ale powinna pozostać w kawałkach . Doprawiam
pieprzem, podaję na gorąco do duszonych
mięs.Przepis autorski.