Wykonanie
            Cebula wcale nie musi być ostra w smaku, wystarczy ją usmażyć i już się to zmieni. A zmieni się jeszcze bardziej, jeśli przed smażeniem podgotuje się ją w 
mleku. Mój sposób gwarantuje, że będzie delikatna i słodka, bo najpierw właśnie w 
mleku podgotowana, jest później smażona na 
maśle z dodatkiem 
cukru, co powoduje że wytwarza się karmel. Efekt jest bardzo fajny, zachęcam, spróbujcie. Taki dodatek będzie bardzo pasował do obiadowych 
mięs.


Składniki :3 duże 
cebule1 szklanka 
mleka2 łyżki 
masła1 łyżeczka ciemnego 
cukruduża szczypta 
solipieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane 
cebulę kroję na ćwiartki, przekładam do niewielkiego rondelka, zalewam 
mlekiem i pod przykryciem, na małym ogniu, gotuję aż będą półmiękkie. Odlewam 
mleko (można je wykorzystać np. do przygotowania beszamelu), 
cebule przekładam na patelnię z 
masłem, dodaję 
cukier, szczyptę 
soli i delikatnie mieszając smażę ok. 10 minut. W tym czasie 
cebula powinna się lekko zarumienić i zmięknąć, ale powinna pozostać w kawałkach . Doprawiam 
pieprzem, podaję na gorąco do duszonych 
mięs.Przepis autorski.



