Wykonanie
Jak Polska długa i szeroka, tak różne bywają zwyczaje świąteczne i wigilijne specjały. Kilka nowych potraw poznałam będąc na Święta w domu rodzinnym mojego
męża. Pieczone pierożki, kutia, a także…
kapusta z
fasolą :) Brzmi niepozornie, smakuje wybornie! Kiedy w zeszłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy, tak mi zasmakowała że od razu poprosiłam teściową o przepis i kilka dni po Świętach już robiłam je sama. W tym roku na Święta jesteśmy w moich rodzinnych stronach i postanowiłam je dla rodziny przygotować. Co polecam i Wam :)
Składniki:duży garnek ;)1 mała główka
białej kapusty (ok. 1 kg)400-450 g
białej fasoli2 duże
cebule5 łyżek
masła100 ml
mlekaok. łyżeczki
cukrusólpieprzWykonanie:
Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła. Gdyby w trakcie gotowania zabrakło
wody, możemy trochę dolać. Na koniec gotowania dodajemy łyżeczkę
soli. Odstawiamy z gazu, ale nie odcedzamy od razu.
Kapustę dość cienko szatkujemy i gotujemy w wodzie z
cukrem,
mlekiem i
solą na PÓŁMIĘKKO. Odcedzamy, zostawiając około szklanki
wody z gotowania
kapusty.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na
maśle przez około 5-7 minut. Nie rumienimy.W dużym garnku podgrzewamy
cebulę i odcedzoną
fasolę (ok. 1/3
fasoli odkładamy i ugniatamy na puree). Dodajemy
kapustę i szklankę
wody z gotowania
kapusty. Następnie dodajemy ugniecioną
fasolę i wszystko razem zagrzewamy. Doprawiamy
pieprzem i
solą (jeśli będzie miało słone). Mieszamy, aby się nie przypaliło.Podajemy ciepłą.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ