ßßß
 Składniki:1 kg dyni1 cebula cukrowa3 cm kawałek imbiru (lub mniejszy)1/2 litra mleka (może być więcej)sól, pieprz, cukiermasłoWykonanie:Dynie pokroić w kostkę (moja była zamrożona w kostkach). Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż się rozmrozi i lekko rozpadnie (lub tylko rozpadnie, jeśli używamy świeżej). Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę pokrojoną w talarki. Uduszoną cebulę dodajemy do dyni, ścieramy na drobnej tarce imbir i dalej gotujemy. Kiedy dynia jest już ugotowana miksujemy całość blenderem. Dolewamy stopniowo mleko, podgrzewamy dalej i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt ostra dolewamy więcej mleka. Podajemy z listkami mięty.
Składniki:1 kg dyni1 cebula cukrowa3 cm kawałek imbiru (lub mniejszy)1/2 litra mleka (może być więcej)sól, pieprz, cukiermasłoWykonanie:Dynie pokroić w kostkę (moja była zamrożona w kostkach). Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż się rozmrozi i lekko rozpadnie (lub tylko rozpadnie, jeśli używamy świeżej). Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę pokrojoną w talarki. Uduszoną cebulę dodajemy do dyni, ścieramy na drobnej tarce imbir i dalej gotujemy. Kiedy dynia jest już ugotowana miksujemy całość blenderem. Dolewamy stopniowo mleko, podgrzewamy dalej i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt ostra dolewamy więcej mleka. Podajemy z listkami mięty.