ßßß Cookit - przepis na Imbirowa zupa dyniowa

Imbirowa zupa dyniowa

nazwa

Wykonanie

W zamrażalniku ostatni woreczek dyni, a w telewizji program MasterChef i zupa dyniowa z imbirem. Nie zapamiętałam dokładnie przepisu, więc postanowiłam go poszukać na ich stronie. I co? Odnaleźć nie mogłam, przynajmniej nie na tę zupę dokładnie. Był na inną, więc się troszkę na nim wzorowałam.
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula cukrowa
3 cm kawałek imbiru (lub mniejszy)
1/2 litra mleka (może być więcej)
sól, pieprz, cukier
masło
Wykonanie:
Dynie pokroić w kostkę (moja była zamrożona w kostkach). Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż się rozmrozi i lekko rozpadnie (lub tylko rozpadnie, jeśli używamy świeżej). Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę pokrojoną w talarki. Uduszoną cebulę dodajemy do dyni, ścieramy na drobnej tarce imbir i dalej gotujemy. Kiedy dynia jest już ugotowana miksujemy całość blenderem. Dolewamy stopniowo mleko, podgrzewamy dalej i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt ostra dolewamy więcej mleka. Podajemy z listkami mięty.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/07/Imbirowa-zupa-dyniowa.html