Wykonanie
W zamrażalniku ostatni woreczek dyni, a w telewizji program MasterChef i zupa dyniowa z
imbirem. Nie zapamiętałam dokładnie przepisu, więc postanowiłam go poszukać na ich stronie. I co? Odnaleźć nie mogłam, przynajmniej nie na tę zupę dokładnie. Był na inną, więc się troszkę na nim wzorowałam.
Składniki:1 kg dyni1
cebula cukrowa3 cm kawałek
imbiru (lub mniejszy)1/2 litra
mleka (może być więcej)
sól,
pieprz,
cukiermasłoWykonanie:
Dynie pokroić w kostkę (moja była zamrożona w kostkach).
Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną
wody i gotujemy, aż się rozmrozi i lekko rozpadnie (lub tylko rozpadnie, jeśli używamy świeżej). Na patelni rozpuszczamy
masło i dusimy
cebulę pokrojoną w talarki. Uduszoną
cebulę dodajemy do dyni, ścieramy na drobnej tarce
imbir i dalej gotujemy. Kiedy
dynia jest już ugotowana miksujemy całość blenderem. Dolewamy stopniowo
mleko, podgrzewamy dalej i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt ostra dolewamy więcej
mleka. Podajemy z listkami
mięty.
/wydrukuj przepis/