Wykonanie
Na uroczystym
stolenie powinno zabraknąćświeczek. Lubię szczególniete małe, herbaciane.Zapalam często, nie tylkodo kolacji czy świątecznegoobiadu.Witrażyk, który zrobiłam,stanowi wyjątkową ozdobę.Co więcej, cudnie pachnie i jest jadalny.Z podanych składników wyszedł mijeden świecznik.5 dag
masła, płaska łyżeczka mielonego
imbiru, 11 dag
mąki pszennej,5 dag
cukru, 2 łyżeczki
mleka, 8-12 kolorowych landrynek, 10 dag pastymarcepanowej lub migdałowej.W miseczce utarłam
masło,
mąkę i
imbir. Dodałam
cukier i
mleko.Zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki na godzinę.W międzyczasie w moździerzu utłukłam landrynki - każdy kolor oddzielnie.Ucierałam je tak długo, aż przybrały konsystencję
cukru.Ciasto rozwałkowałam. Za pomocą noża - falbanki wycięłam czteryrówne kwadraty o bokach około 7 cm.
W każdym z nich wycięłamforemką serduszko.Kwadratowe
ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papieremdo pieczenia. Serduszkowe okienkawypełniłam rozgniecionymilandrynkami. Wstawiłamdo piekarnika rozgrzanegodo 180°C, piekłam około 10 minut.Ciasto przybrało złocistą barwę,a
cukierki roztopiły się.Wyjęłam z piekarnika, odstawiłamdo całkowitego wystygnięcia. Rozpuszczony
cukier bardzo szybkozastyga i łatwo odkleja się od pergaminowego papieru.Marcepanową masę rozwałkowałam, tworząc okrągły placek.Za pomocą grawerowanego wałka nadałam mu odpowiednią fakturę.W podstawę z marcepana wbiłam
ciasteczka, w środek włożyłam świeczkę.Efekt rewelacyjny :)Bardzo serdecznie, smacznie i nastrojowo polecam.