ßßß Cookit - przepis na SPAGHETTI CARBONARA

SPAGHETTI CARBONARA

nazwa

Wykonanie

Spaghetti jest typową, włoską potrawą a najpopularniejszy z sosów do makaronu jest sos carbonara. Robi się go tradycyjnie z boczku, żółtek, śmietany i sera parmezan, jednak istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie i wszystkie są pyszne. Ja robię sos na mleku, polecam.
SKŁADNIKI :
300 g makaronu spaghetti lub penne
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 szklanki mleka 3,2 % lub słodkiej śmietanki
1 duża łyżka maki pszennej
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
sól, pieprz
100 g żółtego ser
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Boczek z cebulą rumienimy w garnku na odrobinie oleju. Następnie dodajemy mleko wymieszane z mąką, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, mieszamy, czekamy aż sos się zagotuje. Wsypujemy część startego sera, dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Porcje makaronu podajemy posypane parmezanem.
Smacznego.
Rada; makaron można mies osobno w miseczce a przed podanie polać sosem, unikniemy wtedy wchłonięcia całego sosu przez makaron.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/spaghetti-carbonara.html