Wykonanie
Chicken Pie, to placek
ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z
kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym
ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (
mięso, warzywa,
ryby,
owoce morze,
grzyby) lub słodkimi (
owoce).Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:)
Kurczak,
pieczarki,
groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym
ciastem okazały się pyszne.
Składniki na ,,środek" placka:35 dkg
piersi kurczaka zagrodowego3 duże
pieczarkikawałek
pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część2 ząbki
czosnku1
marchew3/4 szklanki mrożonego
groszku1 płaska łyżka
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
bulionu drobiowego3 łyżki
śmietanki 30 %1 łyżka
masła2 łyżki
olejudo smaku:
sól,
pieprz czarny mielony,
kolendra mielona,
tymianekżółtko do posmarowania ciastagotowe
ciasto francuskie (275 g)Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce
oleju.
Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski.Na patelnię dodać łyżkę
oleju i wrzucić pokrojone w plastry:
pieczarki,
marchew,
pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z
mięsem.Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać
masło, a gdy się rozpuści wsypać
mąkę. Po połączeniu
mąki z
masłem dodać kilka łyżek
bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę
bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek.Na patelnię dodać
mięso i smażone warzywa, mrożony
groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie
mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty.Nadzienie do placka należy mocno przyprawić
pieprzem,
kolendrą,
tymiankiem i
solą.Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.Naczynie na placek umieścić na rozwiniętym cieście francuskim,
ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio.Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym
ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do
boków naczynia.Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad ścianki naczynia.Drugim kawałkiem ciasta nakryć naczynie, lekko naciągnąć brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia.Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym
żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu).Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego