Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na kotlety wieprzowe duszone w piekarniku w
sosie grzybowym. Jako dodatek pasują
ziemniaki,
kasza gryczana lub
kasza jęczmienna. Do tego surówka o wyrazistym smaku, np. z
kiszonej kapusty,
kiszonych ogórków czy duszone lub marynowane
buraczki. Prosto i smacznie. To posiłek, który robi się praktycznie sam, wystarczy tylko go wcześniej zaplanować, przeznaczając odpowiednią ilość czasu na pieczenie. Podobne danie można także przygotować z
filetów z piersi kurczaka. Wówczas czas pieczenia będzie krótszy.
6-8 kotletów wieprzowych ze
schabu250 g
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
tymianku2 łyżki
maki pszennej2 szklanki
mlekasól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej do smażeniaKotlety ze
schabu zrumienić na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoto.Przełożyć do naczynia żaroodpornego (posiadającego pokrywkę) i przykryć.Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w plastry
pieczarki z obraną, posiekaną
cebulą i
czosnkiem. Dodać
tymianek. Kiedy
pieczarki będą złote, dodać
mąkę. Dokładnie wymieszać, chwilę razem smażyć, aż powstanie zasmażka. Cały czas mieszając, rozprowadzić zasmażkę 2 szklankami zimnego
mleka. Gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić sos intensywnie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Podsmażone wcześniej
mięso zalać sosem (tak, by dokładnie pokrył każdy kawałek), przykryć naczynie pokrywką.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 60 - 90 minut, aż
mięso będzie całkowicie miękkie.