ßßß Cookit - przepis na Kotlety wieprzowe pieczone w sosie grzybowym

Kotlety wieprzowe pieczone w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na kotlety wieprzowe duszone w piekarniku w sosie grzybowym. Jako dodatek pasują ziemniaki, kasza gryczana lub kasza jęczmienna. Do tego surówka o wyrazistym smaku, np. z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy duszone lub marynowane buraczki. Prosto i smacznie. To posiłek, który robi się praktycznie sam, wystarczy tylko go wcześniej zaplanować, przeznaczając odpowiednią ilość czasu na pieczenie. Podobne danie można także przygotować z filetów z piersi kurczaka. Wówczas czas pieczenia będzie krótszy.
6-8 kotletów wieprzowych ze schabu
250 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki maki pszennej
2 szklanki mleka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
Kotlety ze schabu zrumienić na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (posiadającego pokrywkę) i przykryć.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki z obraną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać tymianek. Kiedy pieczarki będą złote, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, chwilę razem smażyć, aż powstanie zasmażka. Cały czas mieszając, rozprowadzić zasmażkę 2 szklankami zimnego mleka. Gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podsmażone wcześniej mięso zalać sosem (tak, by dokładnie pokrył każdy kawałek), przykryć naczynie pokrywką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 60 - 90 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/11/Kotlety-wieprzowe-pieczone-w-sosie-grzybowym.html