Wykonanie
Przepis na mięciutkie kotlety ze
schabu w pełnym smaku sosie z
grzybami.
Piwo jedynie dodaje sosowi głębi, nie narzucając wcale nadmiernie swojego smaku i nie nadając mu wcale
piwnej goryczki. Polecam, ponieważ jest to potrawa smaczna i prosta w wykonaniu. Przepis inspirowany SiggySpice .
6-8 kotletów ze
schabu wieprzowego250 g
pieczarek - pokrojonych w plastry1 ząbek
czosnku - obrany, drobno posiekany1-2
cebule - obrane, pokrojone w
pióra1 szklanka
ciemnego piwa1,5 szklanki
bulionu1/2 szklanki dobrego
keczupu*1/3 szklanki ciemnego
cukru1 lyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
kminku w ziarnach
sól i swieżo mielony
czarny pieprz - do smaku1/3 szklanki
wody +2 łyzki
mąki pszennejolej do smażenia1. Kotletów nie rozbijamy. Oprószamy je mielonym
pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoto.Przekładamy do naczynia (garnka) z pokrywką, w którym będziemy dusić
mięso.Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plastry
pieczarki z posiekanym
czosnkiem. Gdy będą lekko złote, przekładamy je do naczynia z
mięsem.Następnie rumienimy lekko
cebulę i dokładamy do całości.2 . Do garnka wlewamy
piwo,
bulion i
keczup, wsypujemy
cukier,
tymianek i
kminek.Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, do miękkości
mięsa.Nastepnie
mięso wyjmujemy z sosu. Nadal gotujacy się sos zagęszczamy
mąką rozmieszaną w wodzie (do pożądanej gęstości). Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy ostatecznie do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Mięso wkładamy ponownie do sosu, dusimy razem ok. 5 minut i podajemy.Znakomicie pasują do tego
ziemniaki puree i np. mizeria lub
sałatka z
kapusty.* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.