ßßß
Makarony to taki praktyczny kulinarny wynalazek. Z makaronu można wyczarować szybki obiad, czy wystawną kolację dla znajomych. Dzisiaj wykorzystałam polską pikantną kiełbasę do pomidorowego sosu. Makaron trochę nietypowy, przypominający skręty mojego dziadka ugotowałam al dente czyli na półtwardo. Makaron “dochodzi” w sosie, więc ważne jest aby zachować właściwą konsystencję podczas gotowania.
Przepis na pikantny sos do makaronuSkładniki: na 6 porcji1 łyżka oliwy z oliwek1 suszona, pikantna kiełbasa2 młode cebule3 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane1 ½ dl kwaśnej śmietanysólszczypta chili w proszku1 szczypta pieprzu kajeńskiego250 g makaronu typu fusilli3 dl startego, żółtego sera2 dl posiekanego szczypioruWykonanie:Wlej oliwę na patelnię i lekko podsmaż kiełbasę i cebulę, około 4 minut.Obierz i pokrój pomidory i podsmaż. Dodaj kiełbasę i cebulę.Dopraw sos śmietaną, solą i przyprawami.Gotuj sos nad średnim ogniu przez 5 minut.Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami, odcedz i wymieszaj z sosem.Wyłóż makaronowy sos do żaroodpornego naczynia, posyp szczypiorkiem i startym serem. Sos może wydawać się dość rzadki, ale makaron absorbuje go szybko.Do pikantnego makaronu idealnie pasuje focaccia z domowego wypieku.Polecane przepisyZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarWłoskie ragù czyli sos mięsny do makaronuKremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiemPenne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowymDzisiaj budzetowka