Wykonanie
Makarony to taki praktyczny kulinarny wynalazek. Z
makaronu można wyczarować szybki obiad, czy wystawną kolację dla znajomych. Dzisiaj wykorzystałam polską pikantną
kiełbasę do
pomidorowego sosu.
Makaron trochę nietypowy, przypominający skręty mojego dziadka ugotowałam al dente czyli na półtwardo.
Makaron “dochodzi” w sosie, więc ważne jest aby zachować właściwą konsystencję podczas gotowania.
Przepis na pikantny sos do
makaronuSkładniki: na 6 porcji1 łyżka
oliwy z oliwek1 suszona, pikantna
kiełbasa2
młode cebule3 duże
pomidory, obrane ze skórki i posiekane1 ½ dl kwaśnej
śmietanysólszczypta
chili w proszku1 szczypta
pieprzu kajeńskiego250 g
makaronu typu fusilli3 dl startego,
żółtego sera2 dl posiekanego
szczypioruWykonanie:Wlej
oliwę na patelnię i lekko podsmaż
kiełbasę i
cebulę, około 4 minut.Obierz i pokrój
pomidory i podsmaż. Dodaj
kiełbasę i
cebulę.Dopraw sos
śmietaną,
solą i
przyprawami.Gotuj sos nad średnim ogniu przez 5 minut.Ugotuj
makaron zgodnie z zaleceniami, odcedz i wymieszaj z sosem.Wyłóż
makaronowy sos do żaroodpornego naczynia, posyp
szczypiorkiem i
startym serem. Sos może wydawać się dość rzadki, ale
makaron absorbuje go szybko.Do pikantnego
makaronu idealnie pasuje focaccia z domowego wypieku.Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarWłoskie ragù czyli sos
mięsny do
makaronuKremowy sos do
makaronu z
kurczakiem i
boczkiemPenne z
łososiem i sosem
śmietankowo krewetkowymDzisiaj budzetowka