ßßß
Składniki:ok 100 g makaronu na osobę (u mnie penne)3 kawałki dobrej jakościowo kiełbasypuszka pomidorów (lub 3 świeże pomidory, pozbawione skóry)cebulapół szklanki wytrawnego czerwonego winacheddar do posypania (lub inny ser)sólpieprzchili w płatkach/ papryczka chili/ sos chili (można pominąć)oliwaWykonanie:Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na odrobinie oliwy. Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli gdy ta będzie już miękka. Podsmażaj do momentu gdy kiełbasa będzie chrupiąca. Wtedy wlej pomidory i gotuj aż się rozpadną. Dolej wino (można dodać więcej niż pół szklanki:)). Gotuj aż płyny odparują. Przypraw solą i pieprzem oraz chili. Makaron ugotuj al dente. Przełóż go na talerz i dodaj kiełbasę z sosem. Posyp serem.Smacznego!