Wykonanie
Ok. Może i nie wygląda to jakoś bardzo powalająco ale nie trzeba się uprzedzać. Niby nic specjalnego, wykwintnego ani nic szczególnie pomysłowego. A to tylko pozory:)Bo jest coś zaskakującego w tym daniu. Zrobiłam to już po raz drugi i muszę powiedzieć, że za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Jedyny warunek to dobra
kiełbasa i dobre
wino. Szybkość tego dania też odgrywa znaczącą rolę:)
![](/Data/Images/kropla-oliwy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_penne-w-sosie-pomidorowym-z-kiebasa/l/1050274480.jpg)
Składniki:ok 100 g
makaronu na osobę (u mnie penne)3 kawałki dobrej jakościowo
kiełbasypuszka
pomidorów (lub 3 świeże
pomidory, pozbawione skóry)
cebulapół szklanki
wytrawnego czerwonego winacheddar do posypania (lub inny
ser)
sólpieprzchili w płatkach/ papryczka chili/ sos
chili (można pominąć)
oliwaWykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na odrobinie
oliwy.
Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzuć do
cebuli gdy ta będzie już miękka. Podsmażaj do momentu gdy
kiełbasa będzie chrupiąca. Wtedy wlej
pomidory i gotuj aż się rozpadną. Dolej
wino (można dodać więcej niż pół szklanki:)). Gotuj aż płyny odparują. Przypraw
solą i
pieprzem oraz
chili.
Makaron ugotuj al dente. Przełóż go na talerz i dodaj
kiełbasę z sosem. Posyp
serem.Smacznego!