Wykonanie
Pieczone, smażone, czy z grilla?
Mięso z
udek kurczaka jest delikatne i wyborne. Dzisiaj kolejny przepis na
udka z kurczaka zapiekane na warzywach. Szybki obiad i do tego bezproblemowy z rodzimymi warzywami jak
marchewka,
pietruszka czy
seler zatopionymi w pysznym
pomidorowym sosie.

Składniki: na 5 porcji10
udek z kurczaka, około 800 g1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
cytrynowego pieprzu1 łyżka
oliwy z oliwek1 ½ łyżeczki
soli, lub wedle smakuSos warzywny2
marchewki2 małe
pietruszki1 kawałek
selera1 duża
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
tymiankugarść świeżej
bazylii1 puszka pokrojonych
pomidorów, około 400 g
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:Dopraw
kurczaka przyprawami i marynuj przez godzinę. Usmaż udka na patelni prawie do końca.W międzyczasie pokrój warzywa w kostkę,
czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na
oliwie i dodaj
pomidory. Dopraw
solą i
przyprawami i gotuj sos przez 15 minut.Wylej sos do małej formy, a na wierzchu ułóż
udka z kurczaka. Włóż do gorącego piekarnika na 10 minut, aby skórka na udkach ładnie się przypiekła.Polecane przepisyPrzepis na
udka z kurczakaUdka z kurczaka w
sosie musztardowo miodowymCurry sos z
kurczakiem i warzywamiZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorówUdka z kurczaka cytrynowo miodowe