ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka na warzywach

Udka z kurczaka na warzywach

nazwa

Wykonanie

Pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek kurczaka jest delikatne i wyborne. Dzisiaj kolejny przepis na udka z kurczaka zapiekane na warzywach. Szybki obiad i do tego bezproblemowy z rodzimymi warzywami jak marchewka, pietruszka czy seler zatopionymi w pysznym pomidorowym sosie.
Składniki: na 5 porcji
10 udek z kurczaka, około 800 g
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
Sos warzywny
2 marchewki
2 małe pietruszki
1 kawałek selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
garść świeżej bazylii
1 puszka pokrojonych pomidorów, około 400 g
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Dopraw kurczaka przyprawami i marynuj przez godzinę. Usmaż udka na patelni prawie do końca.
W międzyczasie pokrój warzywa w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na oliwie i dodaj pomidory. Dopraw solą i przyprawami i gotuj sos przez 15 minut.
Wylej sos do małej formy, a na wierzchu ułóż udka z kurczaka. Włóż do gorącego piekarnika na 10 minut, aby skórka na udkach ładnie się przypiekła.
Polecane przepisy
Przepis na udka z kurczaka
Udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym
Curry sos z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczaka, fasoli i pomidorów
Udka z kurczaka cytrynowo miodowe
Źródło:http://codojedzenia.pl/udka-z-kurczaka-na-warzywach