Wykonanie
Przepis na
udka z kurczakaUdka z kurczaka ? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla?
Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to
udka z kurczaka marynowane w
cytrynowym tymianku i
cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad !
Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę
cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam i wykorzystałam do obiadu.
Zioła takie jak
tymianek,
majeranek czy
oregano można co i rusz obcinać i suszyć. Nowe, zielone łodygi odrastają szybko. Przez całe lato można zrobić niezłe zapasy suszonych
ziół.
Udka z kurczakaSkładniki: na 4 porcje4 duże
udka z kurczaka2 łyżki świeżego
cytrynowego tymianku1 duża
cytrynasól czarny pieprz do smaku1 łyżka
oliwy
Pokrój
cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z
tymiankiem,
solą,
pieprzem i
oliwą. Dodaj opłukane i osuszone
udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc. Piecz
udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 45 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwróć udka na drugą stronę.Polecane przepisy
Udka z kurczaka na warzywachZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorówPieczona soczysta
pierś z kurczaka w ziołach i
czosnkuKurczak po chińsku
Curry sos z
kurczakiem i warzywami