ßßß
Terrina z dorsza i łososiaSkładniki: na 2 podłużne foremki o długości 30 cm na 10 porcji700 g fileta z łososia500 g dorsza2 łyżeczki soli lub wedle smaku5 białek900 ml śmietanki, u mnie 36%3 łyżki pomidorowego przecieru3 łyżki ziemniaczanej mąki¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu100 ml posiekanego kopru
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Przepuść obie ryby przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj. Wymieszaj najpierw z ziemniaczaną mąką, solą i pieprzem. Dodaj następnie białka, przecier pomidorowy, posiekany koper i mieszając dodawaj śmietanę. Wyłóż foremki pergaminem i napełnij je rybną masą. Przykryj foremki aluminiową folią. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180ºC w brytfance z wodą, aż terrin uzyska temperaturę 60ºC lub około godziny. Terrina powinna być sprężysta. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Sos szafranowy2 łyżki musztardy dijon5 żółtek0,5 g zmielonego szafranusok i skórka z jednej pomarańczysok i skorka z jednej cytryny2 łyżki winnego octu400 ml rzepakowego olejusól i do smaku250 ml creme fraiche100 ml posiekanego szczypiorku
Zmiksuj żółtka z musztardą i octem. Miksuj dalej wlewając po odrobinie oleju. Dopraw majonez solą i zmiksuj jeszcze raz. Do sosu wykorzystałam cały majonez. Dodaj teraz sok z pomarańczy i cytryny, szczypiorek, creme fraiche i wymieszaj.Polecane przepisyŚledzie w oleju – jak zrobić śledzieTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymNo to jeszcze po jednymŁosoś w szafranowym sosieZimna przekąska z krewetek