Wykonanie
W tym roku będzie kilka nowości na naszym świątecznym
stole,
między innymi terrina z
dorsza i
łososia, do której świetnie pasuje
szafranowy sos na zimno. Co to takiego terrina? Powiedzmy pasztet z
ryby, ale chyba przyznacie, że terrina brzmi o wiele ładniej. Jest to specjał francuskiej jak również szwedzkiej kuchni . Niemalże w każdym szwedzkim rybnym sklepie można kupić terrina z
łososia. Prosta potrawa do wykonania, wspaniała przekąska na zimno .Terrina smakuje wybornie zwłaszcza podana ze świeżymi
ziołami jak
koper i
szczypiorek no i ten
szafranowy sos… Wiecie, że mam słabość do
szafranu.
Szafran to moja ulubiona świąteczna
przyprawa do wypieków i dań obiadowych.

Terrina z
dorsza i
łososiaSkładniki: na 2 podłużne foremki o długości 30 cm na 10 porcji700 g fileta z
łososia500 g
dorsza2 łyżeczki
soli lub wedle smaku5
białek900 ml
śmietanki, u mnie 36%3 łyżki
pomidorowego przecieru3 łyżki
ziemniaczanej mąki¼ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu100 ml posiekanego
kopru
Wszystkie składniki powinny
mieć pokojową temperaturę. Przepuść obie
ryby przez maszynkę do
mięsa lub zmiksuj. Wymieszaj najpierw z
ziemniaczaną mąką,
solą i
pieprzem. Dodaj następnie
białka,
przecier pomidorowy, posiekany
koper i mieszając dodawaj
śmietanę. Wyłóż foremki pergaminem i napełnij je
rybną masą. Przykryj foremki aluminiową folią. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180ºC w brytfance z
wodą, aż terrin uzyska temperaturę 60ºC lub około godziny. Terrina powinna być sprężysta. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Sos
szafranowy2 łyżki
musztardy dijon5
żółtek0,5 g zmielonego
szafranusok i skórka z jednej
pomarańczysok i skorka z jednej
cytryny2 łyżki
winnego octu400 ml
rzepakowego olejusól i do smaku250 ml creme fraiche100 ml posiekanego
szczypiorku
Zmiksuj
żółtka z
musztardą i
octem. Miksuj dalej wlewając po odrobinie
oleju. Dopraw
majonez solą i zmiksuj jeszcze raz. Do sosu wykorzystałam cały
majonez. Dodaj teraz sok z
pomarańczy i
cytryny,
szczypiorek, creme fraiche i wymieszaj.Polecane przepisy
Śledzie w
oleju – jak zrobić
śledzieTradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonymNo to jeszcze po jednym
Łosoś w
szafranowym sosieZimna przekąska z
krewetek