Wykonanie
Składniki2 porcje400 g płatów
karpiasól i
pieprz1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego (do kupienia np. w aptece)1/2 ząbka
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub lnianego + 1/2 łyżki do pieczenia50 ml soku z
pomarańczy1 łyżeczka
octu winnegoPrzygotowaniePłaty
karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić
solą i
pieprzem (około 1/2 łyżeczki), ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypać nasionami
kopru oraz pokrojonym na cienkie plasterki
czosnkiem. Polać
olejem i natrzeć
rybę dodatkami. Następnie wlać sok z
pomarańczy oraz
ocet, przewrócić
rybę skórką do góry, zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury, np. 250 stopni C. Przed pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym
olejem (1/2 łyżki) i wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut do czasu aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
