ßßß Cookit - przepis na Płaty karpia pieczone w curry z gorczycą

Płaty karpia pieczone w curry z gorczycą

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 g płatów karpia
sól i pieprz
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
2 łyżeczki gorczycy (jasnej)
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub lnianego + 1/2 łyżki do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
Płaty karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem (około 1/3 łyżeczki), ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypać curry oraz gorczycą i obłożyć pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Polać olejem i natrzeć rybę dodatkami. Następnie skropić sokiem z cytryny i przewrócić rybę skórką do góry, zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury, np. 250 stopni C. Przed pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym olejem (1/2 łyżki) i wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut do czasu aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/karp/karp_pieczony_w_curry/przepis.html