Wykonanie
Danie to znalazłam kiedyś w przepisach włoskich i tak mi się spodobało, że postanowiłam kiedyś je przyrządzić . Wiadomo jak to jest ze słowem 'Kiedyś" odkłada się, odkłada i czasem nie następuje - ale nie w przypadku kotletów bo ja je zrobiłam i wyszły super smaczne :)

- 4 kotlety wieprzowe- 1 łyżka
jagód jałowca- 1 mały fenkuł lub pół dużego (
koper włoski inaczej)- skórka i sok z jednej
pomarańczy-
sól- 2 łyżki
oleju rzepakowegoKotlety myjemy, osuszamy, spłaszczamy je troszkę ręką a następnie
ostrym nożem robimy w nich małe nacięcia.
Jałowiec miażdżymy w moździerzu. Fenkuł pozbawiamy zielonych odnóżek i kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z jałowcem,
olejem i skórką otartą z
pomarańczy. Kotlety zalewamy
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy, nakładamy przygotowany
jałowiec z fenkułem .

Ja je jeszcze posypałam
solą, Wszystko razem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C ( przy termoobiegu bez termoobiegi 190C ) i pieczemy 30 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze około 10-15 min.